Als werknemers doorgroeien, worden we wel eens uitgenodigd bij hen thuis of sturen ze een kaartje
"Winst maken is niet ons doel"
Jan Bijnens is Business Unit Manager Duurzame Horeca voor 3 horecazaken uitgebaat in samenwerking met De Winning. Jan is relatief nieuw in de Broeders van Liefde-familie. “Aanvankelijk kende ik enkel de naam Broeders van Liefde. Dus toen ik solliciteerde voor De Winning wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten; 'zijn er echt broeders die actief meewerken?' Ondertussen ken ik broeder René Van Tichelt al redelijk goed. Hij komt regelmatig op bezoek met vrienden en kennissen. Hij is zeer nauw betrokken bij De Winning, denkt mee en durft ook kritisch te zijn. Af en toe wijst hij me op werkpuntjes, maar dat is leerrijk.”
- Jan is Business Unit Manager. Hij is verantwoordelijk voor duurzame horeca binnen De Winning
- Hij woont samen met zijn vrouw en twee kinderen.
- Jan rijdt met de motor en speelt in zijn vrije tijd graag een potje snooker.
Jan is verantwoordelijk voor Bistro Bovy in Bolderberg, Bistro Het Vinne in Zoutleeuw en Het Martenshof in Mettekoven. Hij coördineert de werking van de 3 zaken en is veel op de baan. Hij hielp mee met de opstart van Bistro Bovy in een vervallen pand. “Ik heb er al een carrière in de horeca op zitten en was betrokken bij de opstart en uitbating van een 20-tal zaken. Hier heb ik alles van in het begin meegemaakt, de verbouwingen, de inrichting, de aanwerving van het personeel.” Verder houdt Jan zich bezig met het aankoopbeleid en het algemeen management. “Ook vind ik samenwerking met de betrokken gemeentes en stakeholders enorm belangrijk. Zo zit ik regelmatig samen met schepenen uit Bolderberg om toekomstige projecten te bespreken.”
7%
Dat De Winning een organisatie is met erg veel visie, staat volgens Jan buiten kijf. “Wat ik zo bijzonder vind, is de manier waarop we onder de merknaam KarWij investeren in duurzaam geproduceerd voedsel én in de talenten van mensen. Het bewust omgaan met voeding en het milieu staan hoog op de agenda. En gelukkig, want het is tijd om te beseffen dat we sommige dingen als mensheid veel beter kunnen aanpakken.” Ook op menselijk vlak is De Winning vooruitstrevend. “We werven voor onze horecazaken mensen aan uit de streek, ook via een samenwerking met de centra voor volwassenenonderwijs. We nemen hen in dienst zonder subsidies. Wij zijn, in tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, geen sociale tewerkstellingsplaats, maar een CVBA (coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) met sociaal oogmerk. Dat wil zeggen dat we binnen De Winning op zoek kunnen gaan naar doelgroepmedewerkers (mensen met een beperking die moeilijk op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag kunnen, nvdr.). We merkten dat slechts 7% van hen succesvol doorstroomt. Daarom zorgen we ervoor dat ze binnen de Winning aan de slag kunnen in 1 van onze horecazaken. Hun contracten zijn opgesteld zoals in reguliere horecazaken. Nadat mensen een tijdje bij ons in dienst zijn geweest, kunnen ze dikwijls aan de slag bij een andere horecazaak in de buurt. Ik haal er enorm veel voldoening uit als werknemers doorgroeien. Ze zijn super dankbaar. We worden uitgenodigd bij hen thuis, krijgen een mooi kaartje en ze springen af en toe eens binnen.”
We houden heel veel rekening met de worstelingen die mensen met een beperking hebben op het vlak van vervoer of beschikbaarheid
Worstelingen
“De mensen die hier komen werken, hebben soms al een opleiding in de horeca achter de rug, maar worden in onze horecazaken bijkomend intensief gecoacht door ervaren mentors tijdens een 2 maanden durende stage. Erna bieden we ze na een positieve evaluatie een contract aan. De mentors van hun kant, leren alles over hoe ze deze mensen correct begeleiden. Met hen sta ik in voortdurend overleg.” Zo blijkt ook wanneer we even later van Jan een rondleiding door de bistro en de keuken krijgen en hij een babbeltje slaat met kok Eric. “Hier werken mensen met ervaring en geduld. De combinatie van ervaren horecamedewerkers en mensen die we aanwerven onder een leercontract is uniek. We houden heel veel rekening met de worstelingen die mensen met een beperking kunnen hebben op het vlak van vervoer of de uren waarop ze beschikbaar kunnen zijn. Soms loopt het ook wel eens mis. Ik heb al mensen moeten ontslaan, maar dat doen we enkel als het team eronder lijdt. Verder hebben we voor de drukke schoolvakanties een samenwerking op poten gezet met ‘Autinet’, een vzw die jongeren met autisme aan een vakantiejob helpt. We geloven in het potentieel van iedereen en zoeken werk op maat. We voelen dat deze positieve ingesteldheid afstraalt op de hele omgeving. Ons doel is niet om winst te maken. We activeren mensen.”
Noodkok
“Een typische werkdag bestaat niet voor mij. Elke dag is anders, ik reis vaak heen en weer tussen de verschillende horecazaken en 2 tot 3 maal per week bevind ik me in het hoofdkantoor in Lummen om alles boekhoudkundig en administratief af te stemmen met collega’s. Ik heb geen vaste uren, maar daar doet niemand moeilijk over. Vandaag ben ik bijvoorbeeld om half 10 beginnen werken, maar dan weet ik ook dat ik tot minimaal 19 uur in de weer ben. Ook in de weekends vind je me vaak terug in 1 van de zaken en help ik zelf mee met de bediening. Ik zou niet op maandag op het werk willen verschijnen en vragen hoe het drukke weekend verlopen is. In de weekends is er vaak extra ondersteuning nodig. Mijn verantwoordelijken weten dat ze er niet alleen voor staan. Gelukkig werkt mijn vrouw ook in de horeca en begrijpen we elkaars ambities. Af en toe komt ze me uit de nood helpen als kok, maar ik probeer er geen gewoonte van te maken.”
Werken bij ons?
Je komt terecht in een psychiatrisch ziekenhuis, zorgvoorziening, school of project sociale economie en kan er groeien in een functie die bij je past. In al onze werkplekken staan de mensen voor wie we zorgen centraal of dat nu leerlingen, bewoners of patiënten zijn. We willen hen met zorg op maat in staat stellen een waardevol leven te leiden.
Waarom werken bij de Broeders van Liefde?
Redenen genoeg!